Presentació de La Tramviata l’11 de març de 2005  (primer aniversari dels atemptats de Madrid)

Molt bona nit a tothom. Benvinguts. Gràcies per ser aquí. 

Per la Gespa és un luxe i un privilegi estrenar tots els seus muntatges amb la sala plena de gom a gom. Vostès ens tenen molt mal acostumats. No ens faltin mai.

 D’aquí a molt pocs instants, s’obrirà aquest teló i començarà l’estrena del darrer muntatge que, com molts de vostès saben, es deu a l’enginy i la ploma de la Telma Romaní i a un esforç importantíssim –i vull recalcar aquest importantíssim- per part d’una setantena de persones, que aquí darrera mateix i en altres llocs de la sala, en aquests moments aguanten la respiració i que, com jo mateix, segurament que noten com el cor els hi batega a doble velocitat del que és normal. Aquest és un moment màgic per tots nosaltres. 

L’obra que els oferirem tot seguit, la Tramviata, te un marcat caràcter humorístic; pretén fer-los riure una estona i que s’ho passin bé. Però som conscients que estrenem en una data difícil: avui fa exactament un any que un dels fets més terribles de la nostra història recent s’enduia la vida de prop de dues-centes persones i n’esguerrava el futur a moltes més. 

Gespa vol aprofitar aquesta ocasió per dir d’una manera clara i contundent que no acceptem ni entenem ni volem entendre un món on les armes més poderoses no siguin les paraules, on els valors fonamentals no siguin la tolerància i la llibertat, i on la vida de les persones tingui menys valor que les idees. Mai, mai una idea pot tenir més valor que la vida d’una persona. Des de Gespa procurarem sempre posar el nostre petit gra de sorra per fer aquest món més habitable, més dialogant, més civilitzat.

 Per això aquesta nit Gespa dedica aquesta estrena a totes aquelles persones que ara fa un any varen perdre la vida. I a tots aquells que varen perdre tot d’una les ganes de riure per sempre més. I també a tots aquells que ara i avui són víctimes de l’absurda violència, vingui d’on vingui. Vagi doncs per tots ells.

Gràcies un cop més per ser aquí, bona nit i gaudeixin de l’espectacle.

 

FUSIÓ BANCÀRIA A PALAFRUGELL

El món bancari de Palafrugell va veure amb sorpresa la fusió local protagonitzada per la Caixa de Girona i el BBVA. A la notícia publicada per El Punt , els palafrugellencs varen reconèixer la delegada i el  director de les dues entitats en plena "fusió"... Les dues entitas han anunciat la propera emisió de la tarja Visa-Tramviata.

___________________________________________________

LA CARTA d'en DELFÍ

Pocs dies després de l’estrena de La Tramviata va arribar a Gespa aquest document extraordinari i que reproduïm amb permís de la seva propietària. Ens el feia a mans la Sra. Margarida Colomer, filla de la Violeta, néta de l’Estrella i, en certa manera, besnéta de la Perla. La Sra. Colomer té 79 anys i viu a Tolosa del Llenguadoc, on es va exiliar amb els seus pares només esclatar la Guerra Civil. La seva salut delicada no li va permetre desplaçar-se a Palamós per l’estrena. Gespa li farà arribar properament un exemplar del text de l’obra. 

El document en qüestió és una carta que va escriure en Delfí Bonaventura a la Perla pocs dies després de marxar de Palamós, l’any 1887. No va ser fins alguns mesos després de la mort de la Perla, l’any 1915, que l’Estrella la va trobar a dintre d’un joier. Amb la carta també hi havia una fotografia de tots dos. És l'única fotografia que es conserva on hi apareix la Perla. 

Per la Sra. Colomer sabem que la Perla es deia Comas de cognom. Aquesta dada ens faltava, perquè la Perla va morir sense fills i el seu cognom s’havia perdut. No se sap del cert si el nom de Perla era vertader o era el sobrenom amb què la gent de Palamós la coneixia per la seva reconeguda bellesa, que a la fotografia resulta ben evident.  

Tampoc no hem pogut constatar si la Perla i en Delfí es van veure mai més. El rastre d’en Delfí es perd després d’aquesta carta. Sembla ser, però, que la Perla, una vegada, va anar a Barcelona agafant el Tren Petit fins a Flaçà, i d’allí, el Tren Gros fins a la ciutat. Alguns diuen que va anar-hi per fer realitat la gran il·lusió de la seva vida: veure representar La Traviata al Liceu.  

D’altres, però, mantenen que el motiu del viatge era un altre.

Ningú no ho sap. Va anar-hi sola.

     la carta

____________________________________

Què bé que parla el Sereno...
(quan no va torrat i arrossega la llengua!)


les fotos del sopar

 

el cartell la música els decorats els assajos l'estrena qui som inici TraMviata
INICI

 

torna a la cronologia d'obres