La Gespa, cinquanta anys fent teatre
 

 

Ramon Serra i Ramon Sarquella, autèntics fundadors i ànima de la Gespa en els seus orígens.

 

 La Gespa té els seus orígens en les representacions de "Els Pastorets" que un grup de joves palamosins van iniciar pels volts de 1965, sota la direcció de Ramon Serra, Ramon Sarquellla i Mn Xavier Ferrer. L'any 1969, representen "El més petit de tots", de Folch i Torras, sota el nom d'Agrupació Teatral del Cine Club Palamós i el 1970 van adoptar el nom Grup Escènic Palamosí, Gespa. 

Els primers anys són d'aprenentatge i es representen obres d'entreteniment. Les primeres (1970), Pi, noguera i castanyer, d’Àngel Millà-Lluís Casañas, i El triomf de la carn/Gente bien, de Santiago Rusiñol. El 1971, però, ja es representa La sala d'estar, de Graham Green, que marca la voluntat d'evolucionar cap aun teatre de més alt nivell literari i amb major contingut social.

 En els anys següents alternen les obres d'entreteniment del tipus La família Reniu estiueja, de Santiago Vendrell, o Jo seré el seu gendre, de Jaume Vilanova, amb d'altres més ambicioses com Figuretes de vidre de Tennesse Williams.

La representació d’Aigües encantades, de Puig i Ferrater, el 1974, marca l'inici d'una etapa de teatre molt compromès amb la realitat política del moment i se seleccionen obres amb voluntat d’impulsar el públic a prendre partit a favor del canvi polític i el retorn de la democràcia. Es representen, entre d’altres, Fins al darrer mot, d’Alexandre Ballester, o Cel·la 44, de Feliu Formosa.

Consolidada la democràcia, La Gespa incorpora en la seva selecció obres que pretenen abastar un públic més ampli. Es representen obres com La ciutat de Mahagonny, de Bertold Brecht, o Tartan del micos, de Terenci Moix.

Cap a la meitat de la dècada dels vuitanta, la seva activitat comença a ser interferida per la inseguretat de l'edifici de La Cultura, espai habitual de les representacions.

El tancament d'aquests locals per obres va posar fi a un cicle llarg i brillant de representacions i d'acció en pro del teatre com l’organització de la Mostra de Teatre Infantil i Juvenil.

 La darrera obra representada fou Un dels últims vespres de Carnaval, de Carlo Goldoni, l'any 1987, que, com a culminació de la trajectòria, es va representar al Teatre Municipal de Girona.

Des que es va iniciar la Mostra de Teatre Amateur de les Comarques Gironines de Sarrià, La Gespa hi va portar sempre les seves obres i hi va poder mesurar el seu nivell en comparació amb els millors grups de Girona, d'Olot o el TEI de Sant Marçal. Amb aquest grup, dirigit per Pep Cruz, va mantenir sempre una molt bona relació i van competir a l'hora de presentar el millor teatre d'avantguarda del moment. Durant bastants anys la preestrena de les obres del TEI es va fer a Palamós.

 Quan la Mostra de Sarrià es va transformar en la Campanya de Teatre Amateur, l'any 1979, assumida per la Diputació de Girona, La Gespa va entrar a la roda de representacions. 

Una nova etapa
L'any 2001, amb el teatre municipal renovat, La Gespa tornar a pujar a l’escenari per representar Els pastorets. Una història diferent, un repàs històric de les obres representades en l’etapa anterior, i un record nostàlgic d’aquell grup de joves que s’havia iniciat en el teatre amb Els Pastorets.

A partir d’aquí comença una nova etapa que es caracteritza per la incorporació de nous actors i col·laboradors fins a formar un col·lectiu d’un centenar de persones que, en aquests moments, és capaç de tenir tres obres simultànies en procés.

En els darrers vuit anys s’han portat a l’escenari deu obres, la meitat de les quals són  produccions totals de Gespa, ja que els textos i les músiques també han estat elaborats en el si de l’Agrupació. Aquestes obres, sorgides de la imaginació de Telma Romaní, han tingut la característica d’implicar molts actors i han tingut un impacte extraordinari en el públic local. 

La disponibilitat d’actors ha fet que, simultàniament, es preparessin obres d’autor reconegut, que han permès actuar més enllà de l’àmbit local. Parlem de Torna-la a tocar, Sam, de Woody Allen, o de La casa de les Xives, de Jaume Salom. La producció de més èxit ha estat Entre dones, de Santiago Moncada, que ha superat la vintena de representacions a diverses

localitats gironines i va participar al Fitag 2007, amb una actuació al Teatre Municipal de Girona. Al 14è concurs de Teatre Amateur Rafael Anglada de Santa Coloma de Farners (2008) va obtenir diversos premis: a la millor actriu principal (Nuri Domènech); a la millor obra; a la millor interpretació de grup; i el premi popular per votació del públic. I les següents nominacions: a la millor escenografia, al millor vestuari, maquillatge i perruqueria, a la millor llum i so, a la millor direcció, a la millor actriu de repartiment (Nuri Pérez) i dues nominacions més a la millor actriu principal (Dolors Badosa i Isabel Llambrich)

Joan Gasull i Batlle

 

 

 

El malaguanyat Teatre Carmen
(
foto procedent de l’Àlbum Palamós Retrospectiu recopilat per Carles Sapena i editat per l’Ajuntament de Palamós 1983)

 

Entrevista a Ramon Serra, publicada a El Correo Catalán el 24 d'abost de 1971, on es parla dels començaments de la Gespa

 

 

INICI Cronologia d'obres què es cou: LA CUINA GespaTub: els vídeos Arxiu fotogràfic Calaix de sastre El Galliner: fòrum